Thursday, October 20, 2011

pernah main lumpur tak??

 

assalamualaikum!

 

ape khabar bloggers n readers sekalian? musim hujan sekarang aku pun rasa nak demam dah ni…

 

ada siapa kat sini pernah main lumpur x? bukan main di kuala lumpur oke! hehe…oke cerita sebenarnya ahad baru ni aku join MASKUM dekat pantai Haji Dorani, sg. besar, sabak bernam...

 

siapa2 yang tak tahu maskum tu apa, maskum tu adalah MAJLIS SUKARELAWAN ALAM SEKITAR UNIVERSITI2 MALAYSIA…lepas join ni pun baru aku tahu maskum ni wujud...hehee…kalau masum mesti ramai yang biasa dengar kan…ni kira pengalaman pertama aku join maskum ni…

 

program ni anjuran UPNM dengan sokongan FRIM, MOHE and MASKUM…ada banyak IPTA yang terlibat…antaranya adalah UKM, UPM, UIA, UITM SHAH ALAM, USIM, POLITEKNIK SULTAN SALAHUDDIN ABDUL AZIZ SHAH, POLITEKNIK SULTAN IDRIS SHAH...amacam? banyak kan? hehee…

 

aku x bagitahu lagi apa aktiviti sukarela yang kitorang buat kan? hehe…tapi tengok tajuk pun boleh agak kan? kitorang buat aktiviti menanam pokok bakau dekat kawasan lumpur dekat tepi pantai…mula2 aku confuse kenapa nak kena tanam pokok bakau…rupa-rupanya baru aku tahu pokok bakau ni ada kepentingannya tersendiri…pokok bakau ni boleh melindungi persisiran pantai…pokok bakau jugak boleh jadi pemampan tsunami kerana sifatnya yang tumbuh secara padat dan akarnya yang kukuh dipersisiran kuala.(ayat dari en.google…hehe)

 

oke so memang penting kena tanam pokok bakau ni kan? sebelum ni memang tak pernah ambik tau…huhuhu…semua yang join dapat baju free, dapat topi lagi, makan free lagi…hehe…baju yang kitorang dapat tu warna putih bersih lagi suci…tapi lepas dah masuk dalam lumpur hasilnya jadilah baju yang berwarna kelabu…haha

 

setiap orang kena tanam 1 pokok…masa sampai tepi pantai tu aku dah semangat nak masuk lumpur yang tingginya paras peha aku…semangat nak tanam pokok bakau nih…nak dijadikan cerita, aku stuck pulak kat tengah lumpur tu…sampai kena lumpur seluruh badan dari kepala sampai ke kaki dah…kalau dah masuk dalam lumpur sangat susah nak bergerak…so dengan hampanya aku tak dapat tanam 1 pun pokok =( …sangat sedih rasanya time tu…huuu…

 

rupanya main lumpur ni best jugak eh…sebab ramai2 kot…rasa meriah main lumpur ramai2…jom tengok gambar2 kat bawah ni…

*

*

*

316374_2477754231797_1490743206_32719713_1468934288_n

ni masa sebelum pergi menanam pokok bakau…sesudah subuh kami dah bersiap2…baju yang kami dapat masih putih bersih dan suci lagi..topi pun dapat jugak..

 

DSC03400

ni belakang baju yang kitorang dapat tu..ada logo stiap IPTA yang terlibat…*ni bukan belakang badan aku…hehe*

 

DSC03405

ni abang demo yang tunjuk demo camne nak tanam pokok bakau ni…bukan tanam sesuka hati ye…

 

305700_260970960612426_100000985737693_747605_1713968741_n

main lumpur…actually ni tengah nak membersihkan diri tapi x bersih pun masuk dalam air lumpur ni…huhu

 

317787_2458556659868_1130679953_2932602_356607208_n

baju putih bertukar kelabu…

 

300558_2477827313624_1490743206_32719783_1689383851_n

ni rupa lepas dah dibersihkan dengan semburan air pili bomba…boleh tahan bersih sikit la…hehe

 

317727_260972203945635_100000985737693_747638_668141622_n

bersama adik beradik upsm batch 24 yang tersayang Winking smile

 

310893_260971750612347_100000985737693_747626_569565997_n

posing jap… #erkk

 

314642_2477860154445_1490743206_32719855_1397894452_n

ni lah wakil dari UKM… =)

 

pssssttttt: siapa tak pernah masuk lumpur try lah…sure tak nak kan…hehehe…hope dapat join lagi aktiviti2 sukarelawan macam ni… Smile

17 comments:

Pendamba Mawar said...

baju putih jadi color silver terus

azie Cheesy said...

@pendamba mawar~ silver ke? rasa memang dah kelabu terus dah..huhu

ezzu said...

pengalaman main lumpur masa kecik2 dulu memg best...lepas tu kena marah sebab bju kotor...hahhaa

azie Cheesy said...

@ezzu~ best kan? memang confirm kotor punya lah, jenuh nak sental baju...huhuu...

hafiz hafizol said...

best nie!

xpernah lagi Join pogram camnie.!

JAY HO said...

bestttttnyaa azieeeee!!!!cantiknya baju tu.hahahaha

nelly said...

aiseymann!! meriahnya!

fadh leyanie said...

seronok kalau dapat join aktiviti sukarelawan,,dengar citer lumpur baik kulit..ngeh3..

iLa VaNiLLa said...

kalau tak clash ngn test hari tu mmg dah lama join.. ~ huhu.. T.T

azie Cheesy said...

@hafiz hafizol~mmg best..pasni join la k..hehe

azie Cheesy said...

@jay ho~ haha mmg best! hang pun de baju yg cantik tu kn? hehehe

azie Cheesy said...

@nelly~ yup mmg meriah sbb de byk2 ipta..hehe

azie Cheesy said...

@fadh~ btol3 mmg best ble jd sukarela nih..yup lumpur mmg bek utk kulit tp x de la berlumpur slalu..huhu

azie Cheesy said...

@ila~ ye ke? kalo x bley jumpa ila, huhu

hafiz hafizol said...

program srm pun dah x terJOin .. kih3..

azie Cheesy said...

@hafiz hafizol~ join mne yg yg termampu..huhu

Cik Asma BLuppy said...

macam je main lumpur...hehe

related post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...