Friday, January 13, 2012

kenapa student kena exam?

assalamualaikum !

memandangkan sekarang musim exam...semua student asyik fikir pasal exam...exam...exam...exam...time exam mula la semua ke mana2 pun pegang buku...kat mcd pon tgk orang study...time study week mula la library penuh siap kena cop awal2 kalo nak stay dekat library...start sem ni jugak aku mula stay dekat library sampai 2 pagi...oke sampai 5 pagi pon pernah...punya la pulun study...time musim exam je la...kalau tak exam tak pergi nya library tu...aku la tu...ahaha...


tapi bila jawab exam tu kalau tak dapat jawab semua orang frust nonggeng macam dah tak tentu hala tuju...bila exam semua mengharapkan keputusan yang terbaik...kenapa student kena exam?? dari kecil selalu dengar ayat "belajar rajin2, nanti boleh capai cita2"...semua tu bergantung pada rezeki masing2 jugak...masa depan bukan bergantung pada keputusan exam, tapi bergantung pada rezeki daripadaNya...


bila kita study lagi banyak benda kita kena tau, bila banyak benda kita kena tahu, lagi banyak benda kita lupa...habis tu kenapa kena study?? kita kena ingat, islam memang menyuruh kita untuk menuntut ilmu...tak kira di mana2, ilmu tu penting...surah pertama yang diturunkan iaitu surah al-alaq ayat 1 sampai 5 pun suruh kita membaca yang ertinya :

“bacalah dengan meyebut nama tuhanmu yang menciptakan. Dia telah menciptakan Kamu dari segummpal darah . Bacalah,dan tuhanmulah yang paling pemurah. Yang mengajar (manusia ) dengan perantara kala . Dia mengajarkan kepada manusia apa yang tidak diketahui.”


tak kira macam mana pun result yang bakal keluar, at least kita dah berusaha...dan akhirnya kita kena bertawakal kepadaNya...menuntut ilmu dengan ikhlas, insyaAllah akan diberkati...




berjaya dengan USAHA, satu KENIKMATAN...
berjaya tanpa USAHA, satu KEBETULAN...
gagal dengan USAHA, satu UJIAN...
gagal tanpa USAHA, satu KEBIASAAN...


#pilihan terletak pada diri kita sendiri




"study hard in the smart way k !" =)

#last paper 20 hb ni . peace . ^^V





10 comments:

Makiko Saba said...

Good luck la yer..Since you are a student..exam is inevitable.

http://www.makiko-saba.blogspot.com/2012/01/omg-its-almost-four-years.html

by shahamri.com [SA] said...

komen brkenaan dgn Alasan Atau Sebab Kenapa Blogger Kena Join ChurpChurp shah dah balas ye...boley tengok kt blog shah :)

Malaysia Web Hosting said...

I don't like exam tapi kalu tiada exam pula tiada kayu pengukur how much kita paham dan ingati apa yg dipelajari.

Cik Asma BLuppy said...

gud luck yunk! asma abes exam 18hb! huhuhu...*kasi jeles cket.hihi

azie Cheesy said...

@makiko~ yup dats rite :)

azie Cheesy said...

@shah~ oke2 da tgk :)

azie Cheesy said...

@malaysiawebhosting~ btol tu..stuju sgt..

azie Cheesy said...

@CAB~ waaaa x aci2 habis awal ... huuu

MaiRa QuEeN said...

xnak exam xyah la study..hehehhe

azie Cheesy said...

@maira~ ne leh x study..huhu

related post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...