Thursday, February 9, 2012

bila rindu

 

assalamualaikum !

 

rindu aku tak? *haha perasantan lah azie, sapa la nak rindu kat kau* huhu almaklumlah lama dah x update blog ni..

 

perasaan rindu memang tak dapat dielakkan oleh setiap insan. mesti akan ada perasaan rindu dalam diri kepada sesiapa je yang kita rasa nak rindu, tak kira la pada keluarga, pasangan, sahabat , atau sesiapa saja…ni tak ada kena mengena dengan ombak rindu k..

 

apa nak buat bila rindu?? macam2 boleh buat kalau kita rindukan seseorang tu. boleh luahkan terus pada orang tersebut yang kita rindu kat dia. ada jugak yang pilih untuk pendamkan je perasaan rindu tu. ada jugak yang pilih untuk luahkan dekat blog, facebook, twitter dan sebagainya tentang perasaan rindu yang dipendam tu. tapi bagi aku the best way bila rindu adalah luahkan pada Yang Maha Esa. caranya? berdoa.

 

kalau kita rindukan seseorang, amalkan doa Nabi Yusuf kepada Zulaikha,

“Ya Allah, sampaikan salam rinduku kepada ******** **** (nama penuh insan tersebut) sehingga aku menjadi kerinduannya…”

 

kalau kita selalu doa macam ni bermaksud kita sentiasa ingat insan yang dirindui tu dalam doa kita. bak kata orang dulu2, “ingat daku dalam doamu”..doa boleh jadi penguat kasih antara dua insan. insyaAllah.

 

orang cakap kalau kita sukakan seseorang, lebih baik kita jangan bagitau pada dia. nanti Allah kurangkan rasa cinta kita pada dia. betul ke? lagi 1. ada jugak orang cakap, kalau kita pendam perasaan pada seseorang, nanti dapat pahala.

 

tapi sampai bila perasaan harus dipendam ek? sehingga kita mendapat petanda bahawa ternyata memang dia adalah jodoh kita. luahkan perasaan kepada Allah SWT jauh lebih baik n lebih menenangkan jiwa. seriously.

 

image

 

renung2kan dan selamat beramal ! peace ^^v

wassalam…

7 comments:

aydah ahmad said...

kita rinduu akak :)

Siti Nur'ain Sazri (Saifuddin) said...
This comment has been removed by the author.
Cik Asma BLuppy said...

wah... rindu kat sape ni? huhu

azie Cheesy said...

@aydah~ rindu ayda jugak :)

azie Cheesy said...

@siti nur'ain~ thanks.. :)

azie Cheesy said...

@CAB~ nnt kte jmpe lg azie story mory ya. ari tu x smpt nk cte. hee :D

Arsyad said...

ikut rindu juga aah

related post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...