Thursday, September 15, 2011

masalah yang melanda

assalamualaikum !


apa khabar readers sekalian? sekarang musim hujan kat sini, beberapa hari ni asyik mandi hujan je...payung lak tertinggal dekat kedai makan, so dah x ada payung, sbb tu asyik main hujan je la...huuu pada yang dah demam atau dah ada tanda2 nak demam tu makan la ubat k...sedar tak sedar dah dekat seminggu ada kat uni ni...rasa macam baru semalam je daftar kolej...masa memang pantas berjalan...sejak balik uni ni rasa macam2 masalah lak nak muncul...



1st lappy aku tetiba problem...actually aku update guna lappy kawan aku ni, sebab lappy aku sedang di repair...tiba2 lappy tak dapat nak detect wifi...sedih gila sebab orang lain sedap2 boleh guna wifi yang laju ni, aku nak on9 pun x dapat...tapi dengan ihsan kawan aku dia bagi guna lappy dia untuk aku on9...masa dah nak balik hostel hari tu punya la excited boleh download cerita best2 sebab wifi laju...sekali sampai tengok2 tak dapat detect wifi pulak...sadis gila...terpaksa on9 guna lappy kawan aku...tapi aku guna time dia x guna la...thnx a lot my fwen...sekarang lappyku ada kat member aku yang terror bab2 repair lappy ni...sebelum ni pun pernah jadi camni, then dia boleh repair...now jadi balik, so suruh dia repair lagi...




2nd, aku jadi tak boleh nak tidur...kalau dekat rumah masa cuti lama tu pukul 11 pun aku dah rasa mengantuk...pukul 12 tu kira dah memang time untuk tidur...pukul 1 paling lewat aku tidur kat rumah, tu pun jarang la tidur kul 1...tapi dari hari first aku tidur kat ukm ni, macam susah nak tidur...bila tidur macam x lena je...asyik2 terjaga...aku tidur lambat tapi terjaga awal...maybe sebab perubahan suasana dan keadaan kot...tak kan dapat penyakit insomnia tetiba kot?? haish tak tau la...




3rd, masalah hati dan perasaan...yang ni memang susah nak describe camne tapi seriously hati dan perasaan agak terganggu sikit *macam banyak je*...masalah hati ni susah nak control kan...bagi aku, aku rasa masalah yang susah nak cari jalan penyelesaian adalah masalah hati dan perasaan...aku sendiri confuse dengan diri aku sendiri...susah nak jaga hati semua orang...tapi macam mana pun yang penting kena sabar dan tabah hadapi semua tu...Allah dah tentukan sebaik2 jalan untuk kita lalui...




walaupun de macam2 masalah, tapi aku selalu guna ayat ni dalam kepala aku "jangan jadikan ni satu masalah besar"...walau sebesar mana pun masalah yang kita ada, kita fikir itu cuma masalah kecil yang boleh selesaikan tanpa pening2 kepala...yang penting sabar hadapi setiap dugaan dan cabaran...jangan lari daripada masalah sebab masalah akan terus mengejar kita...tapi terima je setiap masalah dan anggap itu sebagai satu cabaran...cewwah! macam bagi nasihat pulak kan...ngee~



pssssstttttt: salah satu cara nak kurangkan masalah adalah sentiasa senyum... :)







6 comments:

Run Away said...

kat sini pun...petang2 hujan...;d.../salam kenal..;d

iMBobo said...

lappy tak detect wifi ek?software crash kot..cari je driver kt internet pastu install huhu

fiQ'Ra said...

http://fiqracake.blogspot.com/2011/09/contest-im-proud-to-be-muslimah.html

azie Cheesy said...

@run away~ salam kenal juga:)

azie Cheesy said...

@imBobo~ nice tips..thnx k :)

azie Cheesy said...

@fiq'ra~ tq singgah :)

related post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...