Thursday, August 18, 2011

ada apa dgn facebook??

assalamualaikum


facebook aka fb ni mmg 1 fenomena yg berleluasa kt dunia skarg ni..kdg2 x phm jgk nape smpai bley jd smpai cmtu skali..kalo diingat2 blek aku de fb stat form 5 tahun 2008..tp x rti gne lg..time tu aku rjen gne friendster gn myspace je..tp stat aku kt mtrx tahun 2009 aku tgk lect pn rjen men fb..so aku pn mula berjinak2 la gn fb ni smp friendster gn myspace pny akaun pn aku da delete..smpai cmtu skali penangan fb ni..pelik bin ajaib..bkn ape, mls nk handle byk2 bnde ni..tp bdk2 kecik darjah 1 pn ade fb skrg ni..dak2 kecik nk wtpe ek gn fb ni? O.o


ni jenis2 org yg aku nmpk mcm taksub dgn fb..



NGADAP FB SAMPAI X SOLAT @ SOLAT DI AKHIR WAKTU

haishh bz nye manusia ni dgn fb smp slt pn x..kalo yg slt pn di akhir2 waktu sbb melayan fb ni..mcm tkot fb ni kne curi gn org lain je or fb ni nk lari je dr sisi dia kalo g solat bila msuk waktu..nk duduk ats tikar sejadah lama2 xnk tp dok dpn lappy lama2 ngadap fb sanggup je kn..ade je yg sanggup dok dpn lappy ni lama2 semata2 nk tunggu notifications keluar kt fb tu..ni aku nmpk kt member aku sndri..aku tny,"ko tunggu ape kt fb tu?"..dia jwb, "tunggu je notifications yg msuk"..aiyakk..sanggupnye nk tunggu..


CURANG GARA2 FB

ni lg 1 org yg bg aku taksub gn fb..knal ntah dr mne pastu tros bley nk ske gn org tu..ni pn jd sndri pd kwn aku..kwn aku ditinggalkan kekasih di alam realiti gara2 pasangannye ske pd org di alam maya ni..gf dia knal laki tu kt fb je, pastu da ske kt laki tu kwnku ditinggalkan cmtu je..ade ke ptt..jgn la wt cmni wahai pengguna2 fb sekalian..byk je cte pasangan yg da berkahwin pn bercerai gara2 fb..bahaya tol kalo terlampau taksub gn fb..


MENJADI PUNCA CEMBURU @ SALAH FHM

utk pasangan yg sdg bercinta ni kn, bila ade pmpn/laki lain yg tulis kt wall dia, mulalah nk cemburu x tntu psl..yg jns kalo ade password pasangan masing2 ni plak, ble stalker ade plak pmpn/laki len yg chat gn bf/gf ni..mulalah timbul rasa cemburu, nk g serang org yg chat tu..ni pnah jd mengikut pengalaman aku..pdhl org tu cme nk tny kaba kwn sebilik gn org yg di chat ni..x psl2 kne serang gn awek dia..mcm2..mmg byk salah fhm akn timbul walaupun stkt tulis kt status je..kdg2 ape yg ditulis tu disalah ertikan oleh pihak lain smp timbul mcm2 isu..ni lah kalo org tulis status tanpa berfikir terlebih dahulu..


MUDAH TERPENGARUH

ni slalu bley bce dlm paper la..mcm2 hal..ade yg sanggup tinggal keluarga demi pasangan yg baru kenal di fb pdhl ibu bapa da bela smpai besar pnjg..ni org yg mudah terpengaruh dgn kata2 manis dan pujukan dlm fb..hmmm



bg pendapat aku fb ni jgn disalah gunakan je..kalo gne gn cara yg btol, mslh2 ni dpt dikurangkan..cth: utk jmpe blek kwn2 lme atau sedara mara, utk wt discussion ttg reunion ke, utk berkongsi pendapat @ ilmu2 yg berguna..bkn medium utk jd punca cerai, leka dll..maafla kalo ade yg sentap gn entry kali ni..cuma utk peringatan kpd pengguna2 fb je..jgn terlampau taksub dgn fb ni je..yg rse diri dia x taksub tu bgus la..byk lg bnde lain yg bley dibuat selain ngadap fb ni lelama..semoga kte bkn dlm golongan yg taksub sgt pd fb oke.







psssssstttt: cuma utk peringatan sahaja oke ^^,












4 comments:

Zawifatul Aziah said...

betol2..boleh jadi lagha..dulu selalu main game kt fb.skrg nasib x main dh.huhu.sy folo awk dh :)

aziza esa said...

@zawifatul aziah~ mmg bley jd lagah kalo x gne gn cara yg btol kn.. ^^

Mish Apple said...

semua dah jadi hambe facebook .

aziza esa said...

@mish apple~ ntah ape kuasa facebook ni ek..

related post

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...